Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne warsztaty i degustacja w Łazieńcu. Tak bawili się w gminie Aleksandrów Kujawski [zdjęcia]

Ewelina Fuminkowska
Ewelina Fuminkowska
Degustacja i warsztaty kulinarne przeprowadzone w Łazieńcu
Degustacja i warsztaty kulinarne przeprowadzone w Łazieńcu Stowarzyszenie Przyjaciół Łazieńca "Cudne Manowce"
Stowarzyszenie Przyjaciół Łazieńca " Cudne Manowce" po raz kolejny zaprosiło na warsztaty kulinarne połączone z degustacją. Od rana w świetlicowej kuchni trwały przygotowania, a później wspólne świętowanie.

W ubiegłym roku podczas warsztatów kulinarnych królowały dania z ziemianka. Tym razem organizatorzy przygotowali inne pomysłowe potrawy. Wspólnie przygotowywano zupę rybną, krem z papryki i pomidorów, rożki z ciasta francuskiego, tort węgierski i sałatki.

Pracy było sporo, ale przy okazji każdy mógł nauczyć się czegoś nowego. Warsztaty prowadziła Małgorzata Gawrońska, ale to mieszkańcy podzielili się swoimi niezwykłymi przepisami.

Degustację połączyli z zabawą andrzejkową. Zagrali panowie Kazimierz i Karol - nie tylko kujawskie przeboje.

Poniżej kilka przepisów z kulinarnych warsztatów w Łazieńcu:

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:
6 pomidorów, 2 papryki czerwone, 2 łyżki oliwy, 1,5 szklanki wody/bulionu, kilka listków bazylii, szczypta cukru, sól, pieprz, prażone pestki słonecznika, mascarpone

1. Pomidory przekrój na pół, ułóż w naczyniu do zapiekania z kawałkami papryki . Warzywa skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C, na 40 minut.
2. Upieczone warzywa obierz ze skórki I zmiksuj z wodą/bulionem na gładki krem, przypraw do smaku. Dla podkreślenia koloru zupy można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
3. Listki bazyli zmiksuj z oliwą .
4. Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami słonecznika, polej odrobiną oliwy bazyliowej, a na środek talerza połóż łyżeczkę mascarpone lub gęstej śmietany

Sołtysowa zupa rybaka

Składniki (na jakieś 8 porcji):
- 1- kg filetów z różnych ryb (łosoś, dorsz, miruna…)+ 2 rybie łebki
- 5 marchew
- 2 pietruchy
- 1/2 selera
- mały por
3 ziemniaki
Natka, koperek
- koncentrat pomidorowy i 1 puszka pomidorów krojonych
-1 słoiczek oliwek zielonych
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz
- 1 kostka bulionowa
- sól
-łyżka mąki, cytryna
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody i gotujemy wywar z rybich łebków + włoszczyzna(2 marchewki, 1 pietruszka, por, połowa selera). Pozostałe warzywa ścieramy na tarce i przesmażamy na patelni. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa i przyprawy: ok. 5 liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz do smaku, sok z cytryny i pokrojone w talarki oliwki, garść kopru i natki.
W trakcie, gdy warzywa się gotują, kroimy ryby. Najlepiej pokroić je na dość spore kawałki, o boku ok. 2-3 cm. Często, kupowane filety mają resztki ości, dlatego trzeba je powyjmować przed gotowaniem, żeby potem jeść bez spinki. Co do wyboru ryb, to ja użyłem łososia, mirunę i dorsza. W zasadzie każda ryba będzie ok, ale im bardziej tłusta i zwarta tym lepiej. Dobrze, żeby zawsze w składzie był łosoś, bo daje super aromat i nie rozpada się w gotowaniu .Pokrojone ryby wrzucamy do gotującego się bulionu na kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, oraz pomidory z puszki . Dzięki temu dostaniemy fajny pomarańczowy kolorek. Oczywiście doprawiamy jeszcze do smaku solą i gotowe. Zabielamy mąką. Zupa rybaka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się dobrze przemieszają, ale na „od zaraz” też jest świetna.

Sakiewki z karkówką:

Składniki:
• 1 kg - karkówki wieprzowej
• 3 - marchewki
• 1 pietruszka
• 1/2 selera
• Pieprz i sól
• Pergamin i sznurek

Przygotowanie: Mięso pokroić w koskę,(jak na gulasz) oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa pokroić w talarki. Mięso rozłożyć na kawałkach pergaminu (30 cm x 30 cm). Na mięsie ułożyć jarzyny. Zrobić sakiewki. Związać dratwą.

Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę. Podawać w pergaminie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na aleksandrowkujawski.naszemiasto.pl Nasze Miasto