Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Aleksandrowie Kujawskim pokazali potrawy i tradycje wielkanocne. Zdjęcia, wideo

Ewelina Fuminkowska
Ewelina Fuminkowska
Wideo
od 7 lat
To już 13. edycja Powiatowych Prezentacji Potraw i Tradycji Wielkanocnych 2024 w Aleksandrowie Kujawskim. Prócz smacznych kujawskich potrawy, były piękne ozdoby, warsztaty i występy.

Starostwo Powiatowe po pandemicznej przerwie zorganizowało Prezentację Potraw i Tradycji Wielkanocnych. W sali ZS nr 2 w Aleksandrowie Kujawskim tradycyjne, świąteczne potrawy zaprezentowało kilka kół gospodyń wiejskich z powiatu, a także szkoły średnie "Hubal" oraz "Ogrodnik". Prócz prezentacji stołów wielkanocnych był także kiermasz ozdób wielkanocnych, które wykonali uczestnicy warsztatów ora prywatni twórcy.

Na najmłodszych czekały warsztaty malowania pisanek, zdobienia ciasteczek i robienia świątecznych ozdób, które prowadziła Elżbieta Idziak-Szymańska.

Nie mogło zabraknąć zajączka, z którym każdy chciał mieć pamiątkowe zdjęcie.

Na scenie wystąpiły zespół Sami Swoi i Zespół Tańca z ZS nr 1 w Aleksandrowie Kujawskim.

-Nasze tradycje wielkanocne sięgają jeszcze sprzed czasów chrześcijaństwa. Te szczególne są na Kujaw. Może nasi dziadkowie pamiętają wspaniałe tradycje, jak pogrzeb śledzia i wybijanie żuru, te dzisiejsze są już bardziej komercyjne i nowoczesne - mówił na otwarciu imprezy Lidia Tokarska, starosta aleksandrowski.

Mieszkańcy chętnie skorzystali z zaproszenia. - Wszystko pysznie wygląda, posmakowałam kilka rzeczy, bo panie z kół hojnie częstowały i po jednym stoisku więcej nie zjem - uśmiechała się jedna z uczestniczek.

Trwa głosowanie...

Jaka zupa na Wielkanoc jest najlepsza?

Na stołach były mazurki, babki, jajka przyrządzone na wiele sposób, żurek oraz szynki i pasztety.

- Zaczęliśmy już w czwartek, bo pracy było trochę dużo - mówi Justyna Kotrych z Kruszynianek. - Mamy pasztet z gęsi i królika, jajka z farszem i szynki w galarecie.

Pani z KGW w Brudnowie częstowały żurkiem i pieczonym chlebem, ale stół uginał się od innych smakołyków.

- Wczoraj zaczęłyśmy przygotowania, każda z nas coś robiła. Podzieliłyśmy się pracą, bo trzeba było jeszcze iść na rekolekcję. Wszystko świeże i przygotowane przez nas - dodała Sylwia Kowalska "Brudnowianka".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na aleksandrowkujawski.naszemiasto.pl Nasze Miasto