Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na (mistrzowski) piernik z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie Pomorskim. Puszysty, aromatyczny, miękki i pyszny

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii przepis na piernik, idealny na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie Pomorskim
Zobacz w galerii przepis na piernik, idealny na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie Pomorskim KR
Pyszny, aromatyczny, puszysty - taki jest piernik, który robią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie Pomorskim. - Można go upiec wcześniej i zamrozić lub zrobić tuż przed świętami, na ostatnią chwilę - mówi Mirosława Żabińska, przewodnicząca koła.

Spis treści

Kiedy upiec piernik na Boże Narodzenie?

- Mamy różne rodzaje pierników - dojrzewające oraz takie puszyste, które są gotowe do zjedzenia w tym samym dniu, co je zrobimy. Te drugie są jednak świeże kilka dni. Te dojrzewające robiłyśmy już w listopadzie. Proponujemy piernik, który można zrobić wcześniej, zamrozić i wyjąć na święta lub po prostu upiec go tuż przed świętami - mówi Mirosława Żabińska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie.

Przepis na piernik panie z KGW mają w głowie. Nie sięgają do notesu, książki czy internetu.

- Jak się często robi, od pokoleń, to się po prostu pamięta - zgodnie mówią gospodynie z Kowalewa Pomorskiego.

Piernik jest tak pyszny, że nie dotrwał do końca 3-godzinnego jarmarku organizowanego w mikołajki w Kowalewie Pomorskim. Pudełka z ciastem rozeszły się błyskawicznie.

Jakie składniki są potrzebne do piernika?

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna Kasia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • przyprawa korzenna/cynamon
  • 3 łyżki powideł

Jak zrobić piernik z przepisu KGW w Kowalewie Pomorskim?

Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy przesianą mąkę. Sodę rozrabiamy w połowie szklanki mleka. Dodajemy roztwór do ciasta. Dokładamy miód, kakao, przyprawę korzenną/cynamon. Ubijamy białka. Dodajemy do ciasta. Wylewamy na formę do pieczenia. Jeśli jest metalowa to wykładamy ją papierem do pieczenia. W silikonowych nie ma takiej potrzeby. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, studzimy, kroimy na dwa placki. Przekładamy powidłami. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę lub polewę czekoladową. Dekorujemy pokruszonymi orzechami lub gotowymi ozdobami, ewentualnie wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów.

Czytaj w serwisie
TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!
Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na (mistrzowski) piernik z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie Pomorskim. Puszysty, aromatyczny, miękki i pyszny - Gazeta Pomorska

Wróć na aleksandrowkujawski.naszemiasto.pl Nasze Miasto