Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie z Aleksandrowa Kujawskiego doskonalą zawodowe umiejętności także za granicą [zdjęcia]

Jadwiga Aleksandrowicz
Zdjęcia z praktyk w Portmouth ze zbiorów ZS nr 2.
Zdjęcia z praktyk w Portmouth ze zbiorów ZS nr 2. nadesłane
Przyszli gastronomicy, kelnerzy i hotelarze, uczniowie techników w Zespole Szkół nr 2 im. Henryka Dobrzańskiego "Hubala" szlifują zawodowe i językowe umiejętności za granicą.

Na pierwsze praktyki zagraniczne uczniowie pojechali roku 2012. Dokładnie 15-osobowa grupa uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach Programu Leonardo da Vinci. Wrócili z ważnymi dla przyszłej pracy zawodowej certyfikatami.

- Młodzież miała praktyki w lokalach gastronomicznych w Lipsku - tłumaczył nam po powrocie Roma Paczkowski, koordynator tamtego programu i inicjator zagranicznych praktyk. Nie była to jedyna taka wyprawa po doświadczenia.

Teraz prenumerata cyfrowa tańsza o połowę!

Dwa lata później realizowano kolejny projekt o nazwie: "Niemiecka branża gastronomiczna zielonym światłem na polskim rynku pracy", tym razem w ramach programu Erasmus+ , z którego pozyskano ponad 34 tysięcy euro dofinansowania. Młodzież nie płaciła za wyjazd i dostała jeszcze kieszonkowe. Z czterotygodniowych praktyk zawodowych w Niemczech , wzbogaconych o wycieczki i spotkania skorzystali uczniowie II i III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Kelnerskiego. Wyjazd zorganizowało Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Nr 2 im mjra H. Dobrzańskiego"Hubala", które współpracuje z niemiecką firmą VITALIS w Lipsku.

We wrześniu ubiegłego roku po doświadczenia w świat ruszyło 15 uczniów i uczennic II klas Technikum Hotelarskiego, konkretnie do angielskiego Portmouth. Także w ramach Erasmusa+.

- Nasi uczniowie mieli praktyki w dwóch hotelach. Spisali się znakomicie. Zbierali pochwały gospodarzy. Wielu usłyszało: zostańcie u nas. Przy okazji trochę zwiedzili i udoskonalili język angielski - mówi Mariusz Białkowski, koordynator tego projektu. Podkreśla, że z tych praktyk uczniowie także przywieźli certyfikaty, przydatne w przyszłych staraniach o pracę.

W tym roku ponownie do Niemiec wyjadą gastronomicy, a za dwa lata - uczniowie Technikum Hotelarskiego. Mariusz Białkowski zdradza, że już rozpoczęto starania, by przyszli hotelarze doskonalili swoje umiejętności zawodowe już nie w Anglii, a w hiszpańskiej Maladze.

Info z Polski - najważniejsze informacje ostatnich dni

źródło: vivi24/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na aleksandrowkujawski.naszemiasto.pl Nasze Miasto