Ten jeden składnik dodany do śniadania przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości. Tak działa babka płesznik - zobacz TOP przepisy
Na co działa babka płesznik?
Babka płesznik dzięki zawartości błonnika pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i innym problemom trawiennym, daje uczucie sytości, pomaga ograniczyć apetyt i podjadanie, wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Wpływa też na poziom cukru we krwi. Błonnik zapobiega jego gwałtownym skokom. Babka płesznik ma ponad 50 g błonnika w 100 g. To ponad dwa razy więcej niż w bardzo popularnym siemieniu lnianym.
Zawarty w nasionach kwas linolowy jest korzystny dla zdrowia skóry, włosów i kości. Ponadto pomaga regulować metabolizm, funkcjonowanie układu immunologicznego. Wspiera także układ nerwowy.
W babce są też związki fenolowe i kwas askorbionowy, które chronią przed wolnymi rodnikami, chorobami serca i niektórymi nowotworami. Roślina ma też właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Stosowana zewnętrznie wspomaga gojenie się ran, oparzeń, ukąszeń czy wysypki. Babka może łagodzić dolegliwości przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy lub trądziku.