Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak musisz przechowywać żywność w lodówce, żeby się nie zepsuła. Oto 5 sprawdzonych trików [lista]

OPRAC.: (iwo)
Tak musimy układać jedzenie w lodówce, aby produkty się nie zepsuły. Zobacz na kolejnych slajdach w tej galerii >>>
Tak musimy układać jedzenie w lodówce, aby produkty się nie zepsuły. Zobacz na kolejnych slajdach w tej galerii >>>pixabay
Lodówka, bez której nikt z nas nie jest w stanie się dziś obyć, spełni swoją rolę właściwego chłodzenia pożywienia, jeśli produkty będziemy przechowywać na odpowiednich półkach. I nie jest to przesada! Zdarzyło się wam, że włożyliście rukolę lub roszponkę, albo i sałatę w przypadkowym miejscu w lodówce, a następnego dnia ta zielenina nie nadawała się do jedzenia, bo była zbyt zmrożona, a po wyjęciu natychmiast zwiędła? No właśnie! Powód jest jeden - trzeba wiedzieć, co gdzie w lodówce położyć. Tak samo dotyczy to mięsa, serów i twarogów czy popularnego sernika. Zobacz, na jakich półkach w lodówce winny leżeć twoje produkty, aby zachowały odpowiednie właściwości i się nie zepsuły.

W lodówce temperatura jest różna w różnych miejscach, co ma ścisły związek z temperaturą w chłodziarce. Różnice sięgają kilku stopni, ale już ten fakt powoduje, że powinniśmy wiedzieć i stosować się do zasady, co gdzie przechowywać w tym urządzeniu.

Tak powinno wyglądać rozmieszczenie żywności w lodówce, aby produkty się nie zepsuły

Zobacz na kolejnych slajdach w naszej galerii:

Czego nie wkładamy do lodówki?

Do lodówki nie wkładamy zamkniętych konserw.

Nie wszystkie warzywa czy owoce potrzebują też schłodzenia. Arbuz, maliny, jagody, borówki, poziomki - mogą być w lodówce, podobnie jak sałata czy szczypior. Uważać musimy na listki rukoli, roszponki - są bardzo delikatne i zbytnie schłodzenie może doprowadzić do ich zwiędnięcia.

Najważniejsze - nie umieszczać w lodówce zbyt dużo jedzenia. Może to doprowadzić do przeciążenia urządzenia. Produkty muszą mieć przestrzeń, by zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.

Jak prawidłowo mrozić produkty w lodówce?

Jeśli robimy to źle, produkty mogą się szybciej zepsuć lub utracić większość witamin i minerałów.

Produkt przeznaczony do mrożenia, na przykład mięso, należy dokładnie umyć (nie moczyć), a następnie osuszyć na sicie bądź ręcznikiem kuchennym papierowym. Po takiej czynności można je włożyć do szczelnego woreczka, wypuścić z niego powietrze, a następnie umieścić w zamrażarce.

Jeśli chodzi o warzywa w zamrażarce, niektórzy polecają je najpierw blanszować, czyli przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Wprawdzie powoduje to nieznaczną utratę witamin, jednak i tak zachowujemy aromat, kolor i smak produktu. Blanszuje się groszek, fasolkę szparagową, pietruszkę, selery, brokuł, kalafior i marchew.

Jak prawidłowo rozmrażać produkty wyjęte z lodówki?

Najlepiej, aby rozmrażanie trwało jak najdłużej. Potrawy będą smaczniejsze i zdrowsze. Produkt winniśmy przenieść do lodówki w miejsce, gdzie jest najcieplej. Może to być więc górna półka lub szuflada na dole.

Tak musimy układać jedzenie w lodówce, aby produkty się nie zepsuły:

***
Czytaj także:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tak musisz przechowywać żywność w lodówce, żeby się nie zepsuła. Oto 5 sprawdzonych trików [lista] - Żnin Nasze Miasto

Wróć na aleksandrowkujawski.naszemiasto.pl Nasze Miasto