MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: na spód - 150 g zmielonych migdałów, 50 g cukru...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Przepisy na ciasta świąteczne. Pomysły na Boże Narodzenie - sernik, makowiec, cynamonowe, piernik

Sernik cynamonowy

Składniki: na spód - 150 g zmielonych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 duże białko, 25 g mąki pszennej, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 25 g masła; na masę serową - 800 g twarogu mielonego, 250 ml śmietanki kremówki 36%, 3/4 szklanki drobnego cukru, 3 duże jajka i 2 żółtka, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub migdałów
Wykonanie: mieszamy suche składniki na ciasto - migdały, cukier puder, mąkę, cynamon. Dodajemy białko, zagniatamy ręką lub mikserem. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Następnie ciastem wykładamy blaszkę (można je wcześniej rozwałkować). Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Po wystudzeniu miksujemy w malakserze lub blenderze na piasek, dodajemy masło i mieszamy. Wsypujemy „piasek” do formy. Przygotowujemy masę serową - wszystkie składniki miksujemy. Przelewamy na spód do formy. Pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej. Posypujemy cynamonem

Zobacz również

Klub wodniacki Szron Żagań będzie obchodził 47-lecie istnienia!

Klub wodniacki Szron Żagań będzie obchodził 47-lecie istnienia!

Zmarł Józef Małecki, wieloletni prezes KS Kolejarz Prokocim Kraków

Zmarł Józef Małecki, wieloletni prezes KS Kolejarz Prokocim Kraków

Polecamy

7 ukrytych zalet kawy. Niektóre zaskakują. Od robienia kupy po rozwój raka

HIT DNIA
7 ukrytych zalet kawy. Niektóre zaskakują. Od robienia kupy po rozwój raka

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji

HIT DNIA
Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji