![Składniki: na biszkopt - 6 jajek, 12 łyżek mąki pszennej, 6...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b2/47/6560e72bc2084_o_large.jpg)
Przepisy na ciasta świąteczne. Pomysły na Boże Narodzenie - sernik, makowiec, cynamonowe, piernik
Tort czekoladowy
Składniki: na biszkopt - 6 jajek, 12 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek kakao, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 18 łyżek cukru; na krem - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 1,5 szklanki mleka, 5 łyżek cukru pudru, 5 łyżek kakao
2 kostki masła, dodatkowo - +wiśniówka na poncz, domowy kwaśny dżem, czekoladowe słodycze do dekoracji, czekolada
Wykonanie: pieczemy z podanych składników dwa biszkopty lub jeden duży. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z kakao. Pieczemy około 45 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu kroimy na 4 blaty. Robimy krem - rozpuszczamy budyń w połowie szklanki mleka, resztę mleka gotujemy, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kakao. Układamy tort – płat biszkoptu, nasączamy ponczem. Na brzeg wyciskamy krem, na środek nakładamy dżem. Rozsmarowujemy. Kładziemy kolejne płaty biszkoptu przekładając je kremem i dżemem. Na górną warstwę nakładamy krem. Wkładamy na 15-20 min do lodówki. Wyrównujemy. Polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy słodyczami.