Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy
Właściwości witaminy C
Kwas askorbinowy ma działanie wzmacniające i wspomagające układ krążenia. Jest skutecznym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia się. Dlatego też powszechne jest jego wykorzystanie w kosmetologii. Serum, kremy, maski i czysta witamina C – to tylko część zastosowania go dla skóry. Są badania, które potwierdzają działanie przeciwnowotworowe witaminy C.
Organizm człowieka nie wytwarza kwasu askorbinowego. Możemy go dostarczyć w formie suplementów oraz jedząc warzywa i owoce. Witamina C w naturalnych produktach jest bardziej aktywna niż ta syntetyczna. Lepiej się wchłania. Dłużej się utrzymuje w organizmie. Poza tym jest to ekonomiczne rozwiązanie – jedzenie i tak dostarczamy do organizmu, a nie wydajemy dodatkowo pieniędzy na tabletki czy krople, by witaminę C wprowadzić do organizmu. Niektóre produkty zawierające witaminę C (jak np. pokrzywę, rokitnika czy jarzębinę) możemy pozyskać za darmo z przydomowych ogrodów.
Gdzie jest najwięcej naturalnej witaminy C -kwasu askorbinowego?
Największą zawartość witaminy C ma rokitnik. Tak popularna cytryna ma aż 18 razy mniejszą zawartość kwasu askorbinowego niż "Król witaminy C". Zawartość witaminy w 100g danego produktów to ważny aspekt, jednak musimy pamiętać, że są produkty których jednorazowo spożywamy nawet 300 g (np. pomarańcze czy kalafior), ale są też takie, których 100g nie jesteśmy w stanie przyjąć na jeden posiłek (np. oregano-lebiodka).
W jakiej formie można spożywać "Króla witaminy C" - rokitnika?
- nalewka
- sok
- dżem
- olej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?