Aż sto dyń zużyto w remizie OSP w Szpetalu Górnym, gmina Fabianki, podczas Jesiennego Spotkania z Dynią 2023. W niedzielnej imprezie uczestniczyły całe rodziny nie tylko ze Szpetala Górnego.
Po wykrojeniu lampionów z dyni i zapaleniu lampek, wyłączono światło, by obejrzeć dzieła w pełnej krasie.
Dla wszystkich był także poczęstunek: zupa dyniowa oraz słodycze - "paluchy czarownicy" i "ciasteczka z pająkami" wykonane przez panie ze Szpetala Górnego.
- Z roku na rok to wydarzenie cieszy się coraz większym zainteresowaniem, coraz więcej mieszkańców chce w niej brać udział - mówi Rafał Kawczyński, sołtys Szpetala Górnego i strażak OSP w Szpetalu Górnym. - Gdzieś w Polsce ktoś już podobną imprezę zorganizował, więc spróbowaliśmy i u nas. Jak widać - przyjęło się.
Jak się robi zupę dyniową?
- Musimy mieć dynię, ziemniaki, marchewkę, cebulkę i czosnek podsmażony na maśle, do tego śmietana, gałka muszkatołowa i kurkuma - mówi Elżbieta Witkowska ze Szpetala Górnego. - Do naszej zupy dla tylu uczestników użyliśmy kilku dyń, pięć kilogramów ziemniaków, trzy kilogramy marchwi, dwie kostki masła i trzy opakowania śmietany 30-procentowej. Dynie gotujemy razem z warzywami, a potem blendujemy. Z uwagi na to, że dziś jest zupa dla dzieci, nie jest ona taka pikantna, ale zwykle dodajemy jeszcze imbir i pieprz.
Imprezę Jesienne Spotkanie z Dynią poprowadzili animatorzy z Klaunolandii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?