Pan Darek przez lata prowadził z sukcesem duży zakład gastronomiczny oraz dobrze funkcjonujący bar mleczny. Niewielka restauracja „Granola” położona w centrum Gdyni miała być „wisienką na torcie” jego biznesu gastronomicznego. Panu Darkowi marzyło się miejsce, do którego z dumą mógłby zaprosić swoich przyjaciół na dobrą kolację.
Niestety „Granola” od początku przysparza raczej problemów i powodów do wstydu, zamiast dumy, ponieważ wszystko tutaj jest nie pomyśli właściciela. W „Granoli” (chociaż nazwa sugeruje śniadanie) jest pełen wybór dań z pizzą włącznie. Lokal wiele razy zmieniał menu, tak jak często zmieniali się kucharze w tym miejscu. Jedyną osobą, która pracuje w tej restauracji od początku i nie opuściła „tonącego statku” jest kelnerka Ala.
Ala, chociaż to bardzo młoda dziewczyna, swoje miejsce pracy zna od podszewki, bo nie raz musiała zastępować osoby, które odchodziły z pracy z dnia na dzień, bywało nawet, że stawała na kuchni, kiedy zabrakło kucharza. Z tego powodu czuje się w „Granoli” osobą odpowiedzialną za wszystko. Ponieważ pan Darek prowadząc swoje pozostałe „zakłady gastronomiczne” nie może bywać codziennie w „Granoli” poprosił o pomoc swoja długoletnią współpracownicę oraz kierowniczkę dużego zakładu, żeby swoim doświadczeniem wsparła pracownice w „Granoli” - czytamy w opisie odcinka na stronie TVN.
Restauracja Granola/ Śledź i Chleb zmieniła się po Kuchennych Rewolucjach [OPINIE, MENU]
- Zapiekanka Pani Magdy średnia, aczkolwiek ciekawe połączenie chleba, ziemniaków, sera i sledzia. Polędwiczka pyszna, polecam każdemu. Obsługa bardzo miła - szef
- Śledź i Chleb to kameralne miejsce, gdzie można zjeść dobrą rybkę... i nie tylko. (Dawna Granola) - Monika
- Bardzo smacznie, niedrogo, obsługa miła i pomocna. Minus - brak słodkiego do kawy. Ale śniadanie, lunch, kawa... trzyma poziom - Maciej
- Zawsze świeże produkty a kuchnia niewyszukana - Marcelina.
- Jedzenie poprawne bez fajerwerków, zamówiłem pstrąga. Trafiliśmy tam wieczorem po godzinie 19. Byliśmy jedynymi gośćmi w lokalu. Chcieliśmy spędzić miło kolacje jednak głośne rozmowy z kuchni rozpraszały nas całkowicie. Moim zdaniem w restauracji powinno być miło i przytulnie lecz gdy na pierwszym planie słyszymy to jak pani z obsługi znalazła jakiś sklep w batorym, jest zupełnie na odwrót... - Adam
- Raz byłem w tu jeszcze przed tymi całymi rewolucjami i było przeciętnie... Teraz już po dwóch wizytach w odświeżonym lokalu jestem zachwycony jedzeniem. Mimo, że na co dzień nie jestem wielbicielem ryb tutaj spróbowałem już pół karty i każda potrawa jest świetna. Widać, że karta została dobrze przemyślana. - Bartłomiej
Jakie dania wprowadziła Magda Gessler?
- Zapiekankę śledziową w cenie 23 złotych
- Zupa krem z ogórka kiszonego (gotowana na wywarze cielęcym podawana z chlebem) w cenie 12 złotych
- Słoiczki śledzia: po kaszubsku, w śmietanie, w oleju, podawane z chlebem w cenie od 10 do 12 złotych
Restauracja Granola/ Śledź i Chleb mieści się przy ulicy 3 Maja 21 w Gdyni.
Najnowszy odcinek 17 sezonu Kuchennych Rewolucji będziemy mogli obejrzeć już w czwartek 22 lutego 2018 roku o godzinie 21.30 w TVN.
Odcinek będzie dostępny bezpłatnie zaraz po zakończeniu emisji odcinka w TVN, czyli około godziny 22.30 w czwartek 22 lutego. tutaj
Gwiazdy i hitowe programy w wiosennej ramówce TVN/DDTVN
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?