Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce
Strażacy z PSP w Aleksandrowie Kujawskim otrzymali zgłoszenie o pożarze w kuchni jednego z mieszkań przy ulicy Osiedlowej. Okazało się, że w garnku zapalił się tłuszcz. Gospodyni na szczęście nie zalała go wodą, a przykryła szmatką. Materiał odciął dopływ tlenu, ale szybko sam zajął się ogniem.
Kobieta zadzwoniła po strażaków. Pędzący na sygnale wóz wzbudził zainteresowanie. Strażacy pomogli dogasić patelnię z płonącym olejem i szmatką i wrócili do komendy.
Do pożarów oleju dochodzi bardzo często, warto wiedzieć, jak sobie z tym poradzić i czego nie wolno robić.
Płonącego oleju nigdy nie polewamy wodą! Po zalaniu wodą dojdzie do eksplozji tłuszczu, który może poparzyć, a pożar się “rozleje”.
W przypadku płonącego oleju pierwszej kolejności należy zakręcić dopływ gazu. Następnie przykryć garnek (patelnię) pokrywką lub wilgotną szmatką, bo konieczne jest odcięcie dopływu tlenu.
Tu idealnie sprawdzi się koc gaśniczy lub gaśnica z przeznaczeniem do gaszenia olejów, paliw i tłuszczy.
Niestety, rzadko posiadamy odpowiedni sprzęt w domu. Dobrze sprawdzi się piasek z donicy i środek gaśniczy, który mamy pod ręką, czyli sól kuchenna. Po wsypaniu do garnka szybko stłumi ogień.
Garnek należy zostawić do wystygnięcia, nie należy go przenosić.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?