Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Natalia Chwarścianek z Zakrzewa w nowym programie TVP 2 Bake Off - Ale Ciacho

red/nadesłane
Natalia Chwarścianek, 16 lat - Zakrzewo
Natalia Chwarścianek, 16 lat - Zakrzewo TVP
Ruszał „Bake Off – Ale Ciacho!”, nowy program w polskiej telewizji! W show rywalizuje 12 amatorów wypieków z całej Polski. Wśród nich Natalia Chwarścianek z Zakrzewa

Tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych – o taką nagrodę główną walczyć będzie 12 śmiałków nowego kulinarnego show TVP2. Wśród nich zobaczymy m.in. motocyklistę, który kocha piec, 16-letnią uczennicę liceum, producentkę hula hop i miłośnika fryzjerstwa.

W każdym odcinku uczestnicy będą musieli zmierzyć się z zadaniem technicznym ujawnionym tuż przed startem konkurencji oraz przygotować autorski wypiek, który skradnie serca wymagających jurorów: Krzysztofa Ilnickiego oraz Gosi Molskiej.

W „Bake Off – Ale Ciacho!” uczestnicy nie tylko będą musieli zmierzyć się ze słodkimi wypiekami. Każdy odcinek będzie poświęcony innej tematyce, np. pieczenie chleba, wypieki z różnych stron świata czy wypieki wytrawne.

Smakowitej rywalizacji przyglądać się będą prowadzące Paulina Mikuła i Anna Gacek.

W każdym odcinku zobaczymy także Roberta Makłowicza, który, przemierzając Polskę, będzie zdradzał widzom tajniki świata wypieków. Zaraz po poniedziałkowym odcinku widzowie będą mogli zobaczyć także „Bake Off – Ale wypiek”, w którym Makłowicz wspólnie z Gosią Molską i Krzysztofem Ilnickim będą zgłębiać arkana wiedzy piekarniczej i cukierniczej.

„Bake Off – Ale Ciacho!” jest programem realizowanym na podstawie brytyjskiego formatu „The Great British Bake Off” stworzonego przez Love Productions i pokazywanego w ponad 20 krajach. To jeden z bezapelacyjnych hitów emitowanych w stacji BBC1 – w 2015 roku był najchętniej oglądanym programem w Wielkiej Brytanii z widownią na poziomie 15 milionów!

Producentem wykonawczym programu „Bake Off – Ale Ciacho!” jest firma Jake Vision, która ma na koncie takie hity telewizyjne jak m.in. „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”, „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”, „Must Be The Music. Tylko muzyka” oraz „Agent – Gwiazdy”.

Pierwszy odcinek „Bake Off – Ale Ciacho!” już w poniedziałek 5 września o godzinie 21:45 w TVP2.

Uczestnicy:

Krystyna Banaczkowska, 59 lat – Starachowice
Piecze od 10 lat, jest samoukiem. Odpoczywa przy pieczeniu, szydełkowaniu i robieniu na drutach. Kocha psy, a szczególnie wyżły. Mieszka z mężem i psem. Obecnie nie pracuje.

Natalia Chwarścianek, 16 lat - Zakrzewo
Mieszka z rodzicami i starszym rodzeństwem. Ma trzy psy. Piecze od 2 lat, głównie dla rodziców. Ma talent muzyczny – gra na basie. Lubi sport, a szczególnie rolki i rower. Wzorowa uczennica liceum – klasy drugiej o profilu biologiczno-chemicznym. Jej popisowe danie to staropolski piernik z domowymi powidłami śliwkowymi.

Małgorzata Rybacka, 36 lat – Lubraniec
Zajmuje się produkcją hula hop. Ma męża i dwóch synów. Charakteryzują ją bardzo duże umiejętności manualne i plastyczne. Jest samoukiem, a piec zaczęła zaledwie kilka miesięcy temu.

Julia Podniesińska, 23 lata – Lublin
Studentka 5 roku medycyny. Żona, matka 2 dzieci: 3-miesięcznej Helenki i 3-letniego Stasia. Zaczęła piec 3 lata temu, zainspirowana telewizyjnymi programami kulinarnymi. Zależy jej na tworzeniu oryginalnych deserów i niebanalnych połączeń smakowych. Prowadzi aktywny tryb życia. Lubi sport, zwłaszcza tenis.

Bogna Nadolska, 33 lata – Bojano
Mieszka w Trójmieście. Razem z mężem prowadzi uprawę pieczarek. Jest szczęśliwą mamą bliźniąt. Była na wielu kursach, zna wiele ciekawych zdobień, a jej specjalnością są torty. Piecze od 12 roku życia. Jej hobby to jeździectwo.

Aleksandra Szajnóg, 22 lata – Piastów
Jest samoukiem i piecze od 5 lat. Jej popisowe danie to torcik dacquoise kawowo-czekoladowy. Pasjonuje się tańcem z ogniem. Studiuje na SGGW. Marzy o prowadzeniu własnej kawiarni. Ma dwa koty.

Agata Dobrzykowska – 34 lata, Poznań
Piecze od dziecka. Nauczyła ją tego babcia, która już 7-letnią Agatę wprowadziła w tajniki smażenia pączków. Mieszka ze swoim partnerem. Skończyła studia ogrodnicze. Na co dzień prowadzi warsztaty florystyczne na zmianę z kulinarnymi. Relaksuje się, uprawiając ogródek i piekąc torty.

Mariusz Biedrowski, 45 lat – Warszawa
Motocyklista, który kocha piec. Sztuki pieczenia nauczył się od mamy i babci. Piecze głównie dla swojej dziewczyny. Ma 2 dorosłych synów. Pracuje jako instruktor gry w tenisa. Uwielbia motocykle, naprawianie ich go relaksuje.

Aleksander Domieracki, 22 lata – Inowrocław
Piecze od 6 lat. Nauczył się tego od mamy i babci. Interesuje się fryzjerstwem. Jego pasją jest również malarstwo – czasem szkicuje coś w plenerze. Marzy o własnej cukierni. Najbardziej lubi piec torty.

Tomasz Cieśla, 37 lat – Katowice
Jego praca jest związana z branżą okołogórniczą. Piecze dla żony, znajomych i dwójki swoich dzieci. Pieczenia nauczyła go mama. Jest bardzo rodzinny. Jego hobby to pływanie, marzy o zwiedzaniu świata.

Antoni Rochala, 17 lat – Łódź
Zainteresował się pieczeniem 4 lata temu, jest samoukiem. Kocha projektować i szyć ubrania. Jest ambitnym i pracowitym uczniem liceum. Piecze dla rodziców, brata i babci.

Sylwia Grodzka-Haba, 32 lata – Mysłowice
Piecze dla męża i synka, jest samoukiem. Mąż kocha ciasta, a synek kremy. Marzy o tym, żeby pieczenie było cały czas przyjemnością dla niej i dla innych. W tej chwili zajmuje się domem. Mówi o sobie „perfekcyjna pani domu”.

Jury

Krzysztof Ilnicki
Wybitny talent polskiej sceny cukierniczej. Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. W trakcie swojej kariery gastronomicznej zawędrował do londyńskiej Mirabelle Marco Pierre White’a, gdzie pełnił funkcję zastępcy szefa cukierni. W michellenowskiej restauracji Hakkasan w Londynie (wyróżnionej jako najlepsza azjatycka restauracja na świecie i 19 wśród 50 najlepszych na świecie) był szefem cukierni, a jego flagowym deserem – sernikiem kokosowym – zachwycił się brytyjski dziennik The Guardian. W Polsce szefował cukierni sopockiego Sheratona, wykładał także technologię czekolady na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Obecnie prowadzi autorską pracownię Umam w Gdańsku. W tym roku został laureatem prestiżowej nagrody AIG PRIX przyznawanej przez Europejską Akademię Gastronomiczną, zdobywają tytuł Najlepszego cukiernika w Polsce (Prix au Chef Pâtissier).

Gosia Molska
Dziennikarka kulinarna, producentka programów kulinarnych i foodproducer w dużych kulinarnych show. Kulinarne szlify zdobywała pod okiem Hanny Szymanderskiej.
Podczas swoich kulinarnych podróży zjadła już pół Europy, Indie, Malezję, Tajlandię, Sri Lankę, Koreę i kawałek Afryki. Cały czas ma apetyt na więcej, a Polska stanowi dla niej nieustanny obiekt smakowitych badań. W swoim programie „Polska Molskiej” odkrywała tajemnice rodzimej, lokalnej kuchni. Autorka książki „Kuchnia Regionalna”. Felietonistka Polska The Times. Obecnie związana z programem śniadaniowym „Pytanie na Śniadanie” w TVP2, w którym prowadzi kącik kulinarny i cykl podróżniczy. Mama 5-letniej Malinki, hedonistka, foodie. Kocha to, co robi.

Prowadzące

Paulina Mikuła
Najsłynniejsza polonistka młodego pokolenia, autorka popularnego vloga „Mówiąc Inaczej” oraz bestsellerowej książki pod tym samym tytułem. Na co dzień, w dowcipny i lekko ironiczny sposób, uczy Polaków mówić po polsku i robi to doskonale.

Młoda, charyzmatyczna, ciekawa świata, nie może usiedzieć w miejscu, bo stale szuka wyzwań i nowych projektów.

Jest smakoszem i łasuchem – uwielbia ciasta i ciasteczka. Potrafi zjeść 5 napoleonek z rzędu i zagryźć je pączkiem – najlepiej jeszcze ciepłym.

W programie szuka niebanalnych osobowości, kulinarnych talentów i nowych smaków.

Anna Gacek
Dziennikarka związana z Programem Trzecim Polskiego Radia, w którym prowadzi autorski program „Aksamit” oraz – wspólnie z Wojciechem Mannem – audycję „W tonacji Trójki”.

Jej specjalnością są wywiady z gwiazdami, dla których gotowa jest pojechać na drugi koniec świata. Niepokorna i odważna, idzie zawsze swoją drogą, najczęściej na festiwale i koncerty.

Zdeklarowana hedonistka, w pracy skupia się na niepoprawnej stronie popkultury, prywatnie uwielbia rzeczy piękne, zmysłowe i przyjemne – nie wierzy w diety, wierzy w jedzenie.

Wychowana na wybitnym torcie orzechowym babci i jej niezapomnianych biszkoptach, poprzeczkę ustawiła wysoko już w dzieciństwie.

W programie „Bake Off – Ale Ciacho!” szuka – jak zawsze, nowych artystów. Sztuki kulinarnej pełnej pasji, talentu, ambicji, odwagi... I idealnego sufletu czekoladowego!

Wideo: Anna Lewandowska: To jest książka o zdrowym żywieniu DDTVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na aleksandrowkujawski.naszemiasto.pl Nasze Miasto