MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Oszustwo "na policjanta" w Radomiu. Starsza pani straciła 50 tysięcy złotych

Oszustwo "na policjanta" w Radomiu. Starsza pani straciła 50 tysięcy złotych

Jest umowa na projekt remontu oddziałów i poradni szpitala w Radomiu

NOWE
Jest umowa na projekt remontu oddziałów i poradni szpitala w Radomiu

Polecamy

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

HIT DNIA
Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki