MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera...
fot. wavebreakmediamicro/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Biały chleb i bułki są niezdrowe

Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Zarodek to źródło minerałów takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witamina E. Bielmo jest bogate w węglowodany, a dokładnie skrobię. Białe pieczywo powstaje z białej, czyli oczyszczonej mąki zrobionej jedynie z bielma. Dlatego chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej, czyli powstającej z pełnego ziarna posiada więcej wartości odżywczych od białego pieczywa. Z tego powodu zdrowe osoby dbające o to, co jedzą powinny wybierać produkty pełnoziarniste.

Nie każdy jednak może jeść pieczywo pełnoziarniste, ponieważ jest ono dość ciężkostrawne. Dlatego białe pieczywo zaleca się m.in. osobom z problemami trawiennymi oraz rekonwalescentom.

Zobacz również

Juvenia Kraków zagra o brązowy medal mistrzostw Polski

Juvenia Kraków zagra o brązowy medal mistrzostw Polski

Jagiellonia na krawędzi utraty lidera, ale została uratowana przez Imaza!

Jagiellonia na krawędzi utraty lidera, ale została uratowana przez Imaza!

Polecamy

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód