Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rydze smażone - przepis na rydze smażone na maśle

Henryk Pęk
Rydze to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Jesienią gdy polskie lasy odkrywają przed nami bogactwo swojej naturalnej spiżarni, runa leśna zachęca nas do tego, by z zebranych w ten sposób płodów puszczy, zagajników i polan stworzyć wyjątkowe dania, jak rydze smażone na maśle. rydze smażone na maśle przepis znajdziesz poniżej.

Rydze to jedne z najzacniejszych grzybów jakie znane są kuchni polskiej. Ich smak może zadowolić podniebienie nie tylko wytrawnych smakoszy. Rydze smażone na zimę to doskonały sposób na to, by pokonać zimową depresję i dać naszemu podniebieniu rozkosz jedzenia naprawdę wysokiej jakości potraw.

Przepisy na rydze smażone znajdziemy bez problemu w internecie, ale nie wszystkie warte są uwagi. Należy pamiętać, że grzyby a rydze smażone na oleju czy maśle w szczególności wymagają odpowiedniego podejścia. Grzybów nie możemy zbyt energicznie myć, bo woda może je uszkadzać i utrudniać smażenie. Grzyby mokre szybciej się psują, dużo gorzej smażą i mają gorszy, płaski smak. Przygotowane z natką pietruszki i dużą ilością masła, rydze zyskują bogaty, głęboki smak i doskonale pasują do grzanek oraz innych dań. Mogą stanowić także dodatek do gulaszy lub zup, ale najlepiej smakują same lub w towarzystwie grzanek z wątróbką czy innym mięsem. Jak zrobić rydze smażone na maśle? Przepis jest banalnie prosty, a z przyrządzeniem grzybów poradzi sobie każdy.

Rydze smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki
Składniki:

  • 3-4 duże rydze
  • masło śmietankowe
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • chleb tostowy lub zwykły

Sposób przygotowania:
Głównym składnikiem dania są świeże grzyby, marynowane w specjalnej solance, która utrzymuje ich świeżość i smak. Najlepiej smakują podane na gorącej patelni, podlane masłem, na którym zostały przyrządzone chrupiące grzanki.

Rydze należy najpierw wypłukać z solanki. Kroimy świeży czosnek i natkę pietruszki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy odrobinę masła, czosnek i smażymy chwilę. Potem dodajemy rydze, doprawiamy je solą i pieprzem. Grzyby przekładamy na gorącą blaszkę i posypujemy natką pietruszki.


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto